Welkom
Inlognaam:

Wachtwoord:
Vergeet me niet

[ ]
[ ]
[ ]

Datum / tijd
 

Sportfeesten

 
 
Een verslag van een KLJ'er

De sportfeesten... Voor sommigen een superformidatische zomerse activiteit, voor anderen een groot vraagteken. Vandaar dat we vorige zomer een KLJ'er (die liever anoniem wenst te blijven) volgden, een volledige zondag lang. Een verslagje:
 
Het is zondagochtend, ergens tussen 6 en 7 uur? Het is alweer eens sportfeest! Maar daarvoor moet ik natuurlijk eerst uit mijn bedje geraken. Dit is al meteen het minst leuke van de dag. Maar als ik denk wat me nog allemaal te wachten staat vandaag, dan spring ik uit mijn bed! Ik maak me snel klaar en trek mijn uniformpje aan (dat daar al weer mooi oranje licht te wezen).
 
Even later spring ik op de fiets en rij ik richting lokaal waar de bus ons al staat op te wachten. Vandaag rijden we richting Bazel, dus rijden we met de bus. Als het sportfeest in de buurt is, dan rijden we met de fiets, zoals vorige weken in Waarschoot en Lovendegem. Deze keer is het een beetje te ver om met de fiets te rijden dus stappen we met z'n allen gezellig op de bus.
 
Op de bus gaat het er soms wild aan toe, zeker bij de -16'ertjes. De +16'ers zijn iets rustiger. Zij moeten nog bekomen van een avondje uit. De ene slaakt een kreet over de ganse bus, de andere doet nog snel een dutje, het kan allemaal!
We moeten een afstand afleggen van ongeveer 60km, een klein uurtje rijden dus, maar de tijd vliegt en voor we het weten zijn we aan de ingang van het sportfeestterrein.
 
Op de bus heeft iedereen al zijn ingang betaald dus gaat er eerst iemand van het bestuur voor ons betalen zodat we niet te lang moeten aanschuiven. Na wat drummen zijn we allemaal door de ingang en begeven we ons op het sportfeestterrein. Het ziet er weer goed uit. Lange uitgestrekte velden die straks vollopen met allemaal KLJ'ertjes. De gedachte alleen al maakt je vrolijk! Aangezien we mooi op tijd zijn hebben we nog heel veel kans op een mooi plaatsje rond het middenplein. We vestigen ons uit goede gewoonte meestal naast de microwagen. Het sportfeest kan beginnen!
 
"Jullie mogen allemaal om jullie stempel gaan!" weerklinkt het uit de mond van enkele bestuursleden. "Vergeet je lidkaart en paspoort niet!" Ik loop naar de microwagen, toon mijn pas en lidkaart en krijg een grote S op mijn hand gestempeld. Deze stempel hebben we nodig voor de loopnummers en ook voor het koordtrekken.
In het tabelletje hieronder zie je hoe ze de afdelingen onderverdelen in categorieën:
 
MMiniem13 jaar en jonger
KKadet14 en 15 jaar
SScholier16 en 17 jaar
JJunior18 jaar en ouder
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ondertussen is het al 9 uur. Doorheen de luidsprekers die over het gehele terrein geplaatst staan weerklinkt "Beste deelnemers, van harte welkom op het sportfeest te Bazel. Vanaf nu zijn de ringen geopend." Tijd om ons dus van onze beste kant te laten zien. In de voormiddag is het de bedoeling dat we alles demonstreren voor de jury. Even een klein overzichtje van alle disciplines die je te zien krijgt op een sportfeest:
 
Vendelen
Het vendelen valt net zoals het wimpelen onder de werking van de LVG (Landelijke VendeliersGilde). Binnen het vendelen zijn er bepaalde disciplines die men kan beoefenen:
 
 • Brechts

  Deze reeks is bedoeld voor de beginnende vendeliers en wordt begeleid door een tamboer. In het Brechts komen alle basisoefeningen aan bod. Groepen die deze reeks vlot beheersen zwaaien ook een muziekreeks.

   
 • Individueel

  Buiten het Brechts en de Hoofdgilden is er ook een individuele competitie. Afhankelijk van je je leeftijd en het aantal jaren vendelervaring stijgt de moeilijkheid. Je begint bij 'individueel brechts', daarna komt 'individueel brabants' en vervolgens 'individueel leermeesters'. En voor vendeliers die er maar niet genoeg van kunnen krijgen is er ook nog een onderdeel per twee, nl. 'dubbel brechts'.

   
 • Hoofdgilden

  Hoofdgilden is voor de meer gevorderde vendeliers. Zij hebben een andere muziekreeks en kunnen daarnaast ook een eigen vrije reeks op een zelf gekozen nummer maken.
 
Bij ons kan je vendelier worden vanaf 16 jaar. Enige voorwaarde is dat je gevraagd moet worden door het bestuur. Een hoofdgilde hebben we niet...
 
Wimpelen
Het wimpelen wordt onderverdeeld in 2 niveaus.
 
 • Basiswimpelen

  Het basiswimpelen kan je opsplitsen in drie reeksen. De basisreeks bestaat uit eenvoudige oefeningen. Wanneer je de basis onder de knie hebt, kan je je aan de muziekreeks wagen. Deze is meestal sneller en ook de oefeningen zijn wat moeilijker. De derde reeks is de vrije reeks: hier wimpelen alle groepen op hetzelfde liedje, maar ze mogen zelf de oefeningen kiezen.
 
 • Keurwimpelen

  Het keurwimpelen is bedoeld voor de experten. De reeksen zijn nog sneller, de oefeningen nog moeilijker. Daarbij voert elke wimpelierster andere oefeningen uit, bij deze oefeningen horen vaak ook nog moeilijke pasjes. Er zijn maar twee reeksen voor het keurwimpelen: een muziekreeks en een vrije reeks. Voor de vrije reeks mogen de groepen zelf een lied kiezen.
 
Wimpelierster kan je worden vanaf je 13 jaar. Om deel uit te maken van de keurgroep moet je gevraagd worden door de mensen van de keurgroep (meestal als er iemand anders stopt).
 
DLO

DLO staat voor Dienst & Lichamelijke Opvoeding. Onder DLO valt zowel de atletiek, het touwtrekken alsook het piramide bouwen en de dansen.
 
 • Kringdans

  De kringdans kan je aanzien als een volksdans. We gaan in een kring een dans uitvoeren. Vroeger waren dit echte volksdansen. Nu zorgen de sportmonitoren voor een eigentijdse uitvoering op moderne muziek.   
 • Parendans

  Deze kan je aanzien als de kringdans, ook een volksdans, maar deze dansen we wel met koppeltjes (paren). Net zoals de kringdans is de parendans elk jaar een nieuwe reeks.   
 • Bondsreeks

  De bondsreeks is een reeks ritmische oefeningen vastgelegd op een bepaald liedje. De oefeningen zijn iets moeilijker dan de kring- en parendans, maar het is ook een dans die 2 jaar meegaat.


       
   
 • Vrije ritmiek

  Op de vrije ritmiek kunnen de verschillende KLJ-groepen hun creativiteit botvieren. Ze krijgen een bepaald liedje voorgeschoteld en mogen hier zelf een dans op verzinnen. Net zoals de bondsreeks wordt dit lied om de twee jaar vernieuwd.

   


   
 • Piramide bouwen

  Hier is het de bedoeling dat afdelingen, al dan niet gemengd, een piramide opzetten. Er wordt rekening gehouden met de opbouw, stabiliteit, originaliteit, ...

   
       
   
 • Touwtrekken

  Tijdens het koordtrekken gaat het hem gewoon om de wet van de sterkste. Tijdens de schiftingen wordt er maximum 1 minuut lang getrokken, tijdens de finale wordt er getrokken tot er een winnaar is. Voor het touwtrekken zijn er 2 categorieën: "miniemen & kadetten" en "scholieren & junioren". De schiftingen hiervoor starten maar rond 12 uur, wanneer ook de schiftingen van de atletiek starten.

       
 
De tijd vliegt. En ook wij vliegen van de ene kant van het terrein naar de andere kant om tijdig onze kunsten aan de verschillende jury's te tonen.
 
Even later slaat de klok al 12 uur. Alle ringen zijn al gesloten, er zijn nog enkele finales aan de gang (vendelen en wimpelen), maar deze lopen ook op hun einde. Ondertussen speelt er al een fijn muziekje door de luidsprekers en is de micropersoon al vlot enkele richtlijnen aan het mededelen voor de volgende stap: de schiftingen van zowel touwtrekken als atletiek. Wanneer er te veel afdelingen zijn die meelopen worden er rond de middag schiftingen gelopen om zo tijdens de finale met een 6-tal afdelingen te eindigen.
 
De afdelingskilometer is 1 km die moet gelopen worden door de 4 leeftijden. De miniel loopt 100m, de kadet 200m, de scholier 300m en de junior 400m. Samen 1000m of 1 kilometer, de afdelingskilometer.
 
Terwijl de jongens de schiftingen lopen trekken de meisjes erop los om zo in de finale touwtrekken te komen. Wanneer de schiftingen gedaan zijn worden zij gewoon gewisseld. De jongens gaan touwtrekken en de meisjes gaan lopen.
 
Rond 13.00u zijn de finalisten bekend en begint het middagprogramma. Elke afdeling verzamelt op het middenplein waar ze kort voorgesteld worden aan de toeschouwers. 

 
 
Er volgt ook nog een gebed en een openingsnummer dat gebracht wordt door de organiserende afdeling. 
In dit openingsnummer zijn dans, wimpelen en vendelen verwerkt.
 
Gedurende de namiddag brengen we met alle KLJ's samen onze reeksen op het middenplein voor de toeschouwers. Na elke voorstelling wordt de uitslag bekend gemaakt en worden de bekers uitgereikt. Tussen elke reeks voorstellingen zijn er een 3-tal loopnummers. Zowel lange afstanden als sprint.
 
Wanneer alles op z'n einde loopt, zo tegen 17.00u, zijn er nog de finales van het touwtrekken en de uitreiking van de atletiekbekers. Daarna wagen we ons nog eens allemaal een de kringdans om dan terug te keren richting bus. In tegenstelling tot deze ochtend zijn de -16'ers nu iets minder actief en is het zeer rustig op de bus.
Rond 18.00u - 19.00u zijn we terug aan het lokaal en zit de sportfeestdag erop.
 
Ik kan me voorstellen dat je nu wel denkt: Wat is er nu zo leuk aan zo een drukke dag? Wel, ik heb je niet alles verteld wat ik gedaan heb op het sportfeest. Het is niet zo dat je een volledige voormiddag enkel je reeksen voor de jury brengt. Er is ook veel tijd tussen de voorstellingen door. Je kan iets drinken, iets kopen voor te eten, nieuwe vrienden en vriendinnen maken bij andere KLJ's. Dat is wat de sportfeesten zo leuk maakt. Ook de toeschouwers maken het leuk. Je wordt aangemoedigd bij het lopen door hen en je mede-KLJ'ers en je bent zo fier als een gieter als je een beker wint terwijl zij toekijken. Het is moeilijk te beschrijven, maar als je één sportfeest hebt meegemaakt, wil je het volgende zeker niet missen !!
 
Het feestprogramma (start rond 13.00u):
 • Afdelingen plaatsen zich op het feestterrein en worden voorgesteld
 • Openingsnummer door de afdeling
 • Brechts korpsvendelen en prijsuitreiking korps- en individueel brechts
 • 800m junioren meisjes
 • 4 x 60m miniemen meisjes
 • 4 x 60m miniemen jongens
 • 4 x 60m kadetten meisjes
 • Vrije ritmiek
 • 600m scholieren jongens
 • 4 x 100m junioren jongens
 • 800m scholieren jongens
 • Piramides
 • Basiswimpelen
 • Vrije reeks basiswimpelen
 • 1500m junioren jongens
 • 4 x 80m scholieren meisjes
 • 400m kadetten meisjes
 • Bondsreeks
 • 4 x 100m junioren meisjes
 • Muziekreeks gilden en prijsuitreikingen dubbel Brechts, Brabants en Leermeesters.
 • Vrije reeks gilden
 • 300m miniemen meisjes
 • 4 x 80m kadetten jongens
 • 400m miniemen jongens
 • Keurwimpelen en hoofdgilden
 • Afdelingskilometer
 • Finale koordtrekken
 • Parendans
 • Kringdans
 • Prijsuitreiking -16 spel
 • Algemeen klassement atletiek en prijsuitreiking (alle groepen op het terrein in uniform)
 • Groepsvolksdans, enz...
 
 

 

© 2013 - KLJ Sleidinge - All Rights Reserved